Witam, jednym z kluczowych aspektów umożliwiających dopasowanie diety do potrzeb organizmu jest ustalenie dziennego zapotrzebowania na energię. Źródłem składników energetycznych jest żywność, a dokładnie zawarte w niej węglowodany, tłuszcz, białko. Najlepsza opcja dla Ciebie jest uwzględnienie pracy , jako dodatkowej aktywności .Posłuży Ci do tego [...]
Witam Na sumę wydatków dobowych energetycznych składają się: podstawowa przemiana materii, efekt termiczny pożywienia oraz wydatek związany aktywnością fizyczną Musisz sobie wyliczyć wg wzoru , my nie jesteśmy wstanie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Tutaj możesz przeczytać o podstawach: http://potreningu.pl/articles/290/jakzabrac-sie-za-ukladanie-diety Zacznij od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, jeżeli masa to dodajesz Ok 300 kcal http://www.sfd.pl/-t1135388.html - Źródła węglowodanów w [...]
Witam , dieta prawidłowo zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj pracy, dodatkowa aktywność, [...]
Witam , niestety ale bezmyślne praktyki odchudzające, nawet jeśli na krótszą metę okazują się być skuteczne, to po pewnym czasie doprowadzają do efektu jo-jo. Co najgorsze często okazuje się, że wracających kilogramów jest więcej niż zgubionych i w konsekwencji po kilku takich kuracjach jesteśmy jeszcze grubsi niż przed rozpoczęciem pracy nad [...]
Witam , w celu redukcji tkanki tłuszczowej konieczny jest deficyt energetyczny. W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie dietę trudno utrzymać w praktyce, pojawia się trudny do opanowania głód, dodatkowo rośnie ryzyko utraty tkanki mięśniowej i adaptacyjnego spowolnienia metabolizmu. Jeśli natomiast deficyt jest zbyt płytki, to [...]
Witam , jeśli deficyt energetyczny jest zbyt głęboki, automatycznemu włączeniu ulega tzw tryb oszczędny, który powoduje zmniejszenie wydatkowania energii. W ten sposób mimo, że trenujemy dużo – spalamy stosunkowo niewiele. Co więcej do akcji wkracza kortyzol, który doprowadza do nasilonej proteolizy – zamiast spalać tłuszczu, zaczynamy spalać [...]
Większość witamin i minerałów jesteśmy w stanie pozyskać z pożywienia. Jeśli nasza dieta jest bogata w różne źródła białka, węglowodanów, tłuszczy (z nieprzetworzonej żywności), zawiera warzywa i owoce to najprawdopodobniej to co jest nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mamy zapewnione. W przypadku sportowców sytuacja ta może być [...]
[...] kształtowaniu sylwetki powinny być podobna, bez względu na płeć. Jest to około 2 g/kg masy ciała. Nie każdy ma czas i ochotę na to, aby codziennie to 4-6 posiłkach spożywać źródła białka, takie jak: - mięsa, - ryby, - jaja, - nabiał. Dlatego też idealnym rozwiązaniem okazuje się być zastosowanie odżywki białkowej. Podobnie jak ilość białka w [...]
Witam , proponuje ułożyć dietę zbilansowaną. Dieta zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj [...]
[...] później wprowadzać korekty w składzie posiłków), pochodzące z dobrych źródeł. Za dobre źródło uznaje się zwykle te produkty, które są najmniej przetworzone. Przykładowe źródła makroskładników: - węglowodany – kasza (różne rodzaje), ryż (różne rodzaje), ziemniaki, bataty, owoce, warzywa (np. burak, marchew) - białko – mięso (różne rodzaje), [...]
Ale ja znam zasady wiem co i jak. Znam swoje zapotrzebowanie kaloryczne, znam źródła białka itp i umiem przeprowadzić redukcje. Posiłki komponuje zdrowo jest tam dużo warzyw owoców odpowiednia ilość blonika, tluszczy jak i białka. Tylko ze to na redukcji i wtedyrezygnuje z mojego zycia towarzyskiego co mi sie nie podoba do końca. Mam takich [...]
GreenGrass: Generalnie to po treningu powinieneś zjeść dużo węgli złożonych i białka (np. brązowy ryż z piersią kurczaka). Lub komponujesz sobie jakieś sam: Przykładowe źródła białka: pierś kurczaka, indyka tuńczyk białka jajek chudy twaróg chude sery Przykłady wglowodanów złożonych: ciemny ryż kasza ziemniaki ciemne pieczywo Aha - no i jeszcze po [...]
Ja sobie wyrobiłem białko głównie na strączkach, nabiał ma mało dobrego białka, barziej witamina B. https://vegetime.pl/blog/zrodla-bialka-dla-wegan/ Tu też polecają orzechy i w sumie temphen nie brzmi źle, ale nie próbowałem jeszcze, ktoś ma jakieś opinie? Jedzenie orzechów dla białka jest jak spożywanie siemienia lnianego dla Omegi 3. Generalnie [...]
poczytaj wpierw http://www.sfd.pl/temat270420 - 10 rad na NIE dla początkującego http://www.sfd.pl/temat226776 - Czynniki warunkujące sukces w kulturystyce http://www.sfd.pl/temat314751 - Dla początkujących (dieta) http://www.sfd.pl/temat373792 - 10 wskazówek żywieniowych http://www.sfd.pl/temat367367 - Podstawy układania diety [...]
[...] 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Ustalamy ilość posiłków, która nam pasuje i komponujemy je z zalecanych źródeł składników odżywczych. Zaliczyć możemy tutaj źródła białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html tłuszczów: [...]
Witam , jeżeli Twoja niedoczynność tarczycy jest zdiagnozowana i odpowiednio leczona , gdzie zostały wynormowane hormony tarczycy to nie będzie to miało żadnego wpływu na Twoje postępy treningowe . Natomiast jakość treningów w dużej mierze zależy od dobrego odżywiania a jak nie masz jakiejś szczególnej diety to i mocy na siłce będzie brakowało.
co jesc? - to co lubisz zeby zmiescic sie w ustalonym zapotrzebowaniu. kiedy? - zasada jedzenia w rownych odstepach czasu co 3-4h tu tez obowiazuje. ile? - tyle ile ustalisz. Dla mnie dieta tluszczowa to oliwa jako zrodlo tluszczu, twarog, tunczyk, mieso, jajka jako zrodla bialka, platki owsiane, carbo i otreby jako zrodla WW i/lub blonnika. [...]
Chcesz redukować to musisz mieć deficyt kaloryczny . Zaczynasz od policzenia zapotrzebowania kalorycznego http://www.sfd.pl/-t276436.html Jeżeli Twoim celem jest redukcja to odejmujesz ok 300kcal, http://www.sfd.pl/-t1135440.html - Źródła białka w diecie. http://www.sfd.pl/-t1135648.html - Źródła tłuszczu w diecie. [...]
[...] 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Pozostaje tylko wprowadzenie do diety odpowiednich źródeł składników odżywczych. Są to źródła: - białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html, - tłuszczów: [...]